Je to už takmer sto rokov, čo prvýkrát upiekli tortu s prívlastkom „Pavlova“. Legendárna torta spája v sebe neodolateľnú krehkosť, noblesnú pompéznosť a tiež jednoduchosť. Je úplne iná ako ostatné torty. To vidíte, aj keď si prečítate recept: na prípravu pavlovky nepotrebujete ani gram múky. Základným stavebným kameňom tejto torty sú vaječné bielky a cukor. A aj dodnes vzbudzuje vášne – najmä medzi Austráliou a Novým Zélandom. Kde a kedy bola prvýkrát upečená? A prečo sa vôbec volá Pavlova torta?

Vôbec prvou zaujímavosťou pri príprave Pavlovej torty je, že sa nie celkom pečie. Skôr sa suší: teplota v rúre by totiž nemala prekročiť hranicu 120 °C. Iba tak získate nadýchaný, nie príliš suchý a tak akurát krehký korpus pavlovky.
Čo by sa stalo, ak by ste rúru vypeckovali napríklad na 170 °C? Zmes z vyšľahaných bielkov a cukru by v tom lepšom prípade bola príliš suchá a tvrdá. V tom horšom by mohol korpus Pavlovej torty až zhnednúť. A baletky predsa netancujú v hnedom, ale bielom. Moment, a čo s pavlovkou majú baletky? Povieme si.

Pavlova torta prvýkrát upečená pre svetovú ikonu baletu
Anna Pavlovna Pavlovová sa narodila v Rusku, kde sa stala poprednou tanečníčkou svetoznámeho súboru Ruský balet. Od roku 1910 žila v Londýne a už ako 49-ročná podľahla v holandskom hoteli zápalu pľúc. Za ten čas si však svojím umením stihla získať veľkú slávu. Anna Pavlovová bola primabalerína, ktorá očarila svet.
A svet sa na oplátku snažil očariť zas ju. Výnimkou neboli ani prvotriedni cukrári hotelov, v ktorých bola svetoznáma primabalerína ubytovaná. Dokonca počas jedného jej turné uzrela svetlo sveta dnes už legendárna Pavlova torta.
Stalo sa tak počas vystúpení v Austrálii. Alebo na Novom Zélande? Práve toto sú vášne, ktoré Pavlova torta vzbudzuje dnes – obe krajiny tvrdia, že legendárnu pavlovku upiekli prvýkrát oni, keď ich krajinu v roku 1926 navštívila Anna Pavlovová počas svojho turné. Aká je teda pravda?
Kde bola Pavlova torta prvýkrát upečená?
Boli to dvadsiate roky 20. storočia, keď primabalerína Anna Pavlova vďaka svojmu turné skutočne navštívila Austráliu aj Nový Zéland. To je jasný fakt. Nedoškriepiteľné je tiež to, že vďaka kultúrnej i fyzickej blízkosti majú obe krajiny množstvo podobných receptov, zvykov, tradícií, vďaka čomu je podobná tiež ich kuchyňa.

Výnimku nepredstavujú ani dezerty. Ďalším zrejmým faktom je, že táto ľahučká krehká torta skutočne dostala meno po svetoznámej baletke Anne Pavlovovej. Otázka teda znie: kto prvý upiekol obľúbenú pavlovku? Bol to cukrár z hotela v Austrálii, alebo novozélandský cukrár? Alebo sa pravda ukrýva úplne inde?
Odpoveď na túto otázku zaujímala nielen bežných milovníkov Pavlovej torty, ale tiež dvoch zanietených ľudí. Konkrétne novozélandského historika Andrew Paula Wooda a jeho austrálsku priateľku Annabelle Utrecht. A tak sa pustili do pátrania za skutočným pôvodom pavlovej torty.
A čo keď má pavlovka korene v Európe?
Dvojica priateľov a tiež výskumníkov začala svoje pátranie tak, že prečítali desiatky kníh o austrálskej a novozélandskej kuchyni, pátrali v archívoch, získavali ďalšie informácie. Až sa dopátrali k zaujímavej informácii – písomné záznamy o Pavlovej torte sú staršie až o sto rokov ako jej predpokladaný vznik.
Ďalším prekvapením je, že pavlovku v tom čase nepiekli na Novom Zélande ani v Austrálii, ale na území dnešného Nemecka. V čase, keď primabalerína Anna Pavlovova ešte nežila. A preto ani táto torta nemala také meno.

Už v 19. storočí sa v dnešnom Nemecku prirpavovala torta s veľmi podobným receptom, aký má dnešná pavlovka. Miestne gazdinky ju však volali „schaum torte“, čo môžeme voľne preložiť ako penová torta.
Recepty (nielen) na torty putujú celým svetom
Presný pôvod akéhokoľvek jedla sa dá presne určiť len vo výnimočných prípadoch. Recepty sú totiž ako živé organizmy – putujú po svete, vyvíjajú sa, menia sa v čase. A často sa odovdzávajú len ústne. Stačí, že nemecká gazdinka, ktorá v 19. storočí piekla „schaum torte“, to naučila svoju dcéru, ktorá sa odsťahovala za mužom do Austrálie, a zrazu máme skvelý predpoklad na vznik Pavlovej torty na opačnom konci sveta.
Presný pôvod receptu na Pavlovu tortu tak nevieme určiť. S určitosťou však môžeme tvrdiť, že svoj názov skutočne dostala v jednej z týchto dvoch krajín: bol to Nový Zéland, alebo Austrália. A tiež to, že táto obľúbená torta získala svoje meno po obľúbenej primabaleríne.

Pavlove torty v našej ponuke
Čo si budeme hovoriť, pripraviť skvelú pavlovu tortu je prplačka. Jedným dýchom však dodávame: stojí to za to. Ak by ste si radi užili koláče – v tomto prípade torty, konkrétne Pavlove – bez práce, máme pre vás tip.
V našom e-shope s dezertmi nájdete Pavlovým tortám venovanú samostatnú kategóriu. Poctu primabaleríne vzdávame v 5 rôznych príchutiach, tradičných aj odvážnych: jahodová, čučoriedková, malinová, mangová a dokonca aj kávová.

Máme tu však tiež ďalšie špeciality súvisiace s pavlovkami: napríklad veľkú oslavnú Pavlovu tortu alebo Kardinál rez, ktorý má korpus ako pavlovka. Zabudnúť však nemôžeme ani na roztomile bábätka Pavlovej torty: minipavlovky. Mini pavlovu tortu u nás nájdete v troch verziách: pistáciová, jahodová a klasická. Ktorej dáte prednosť vy?
Vyberte si svoju Pavlovu tortu v našej kategórii Pavlovky a oslaďte si narodeniny, firemný event, promócie, svadbu či život.