Máme skvelé novinky – a v našom prípade to platí doslova. Konkrétne dve, majú však spoločného menovateľa: Red Velvet. Ide o druh korpusu, ktorý je neuveriteľne ľahučký, nadýchaný, ako obláčik. A okrem toho je tiež červený a doplnený bielym krémom s plnou chuťou. Svoje meno dostala táto torta celkom oprávnené, Red Velvet totiž v preklade znamená „červený zamat“.
V našej ponuke však okrem torty nájdete tiež cupcake s rovnakým prívlastkom. Čím sú dezerty Red Velvet výnimočné a kam siahajú ich korene?
V článku sa dočítate:
- aká je história Red Velvet torty
- ktorá známa speváčka mala Red Velvet ako svoju svadobnú tortu
- prečo sa v USA stala Red Velvet torta fenoménom
- ako sa dosiahne červená farba Red Velvet torty
- z čoho je vyrobený krém našej Red Velvet torty
- či je Red Velvet torta a cupcake zaradený v našej ponuke nastálo
- aká veľká je Red Velvet torta od sladkosti pre hostí
- ako správne skladovať Red Velvet tortu
Aká je história Red Velvet torty
Možno si spomínate, ako sme pátrali po koreňoch legendárnej Pavlovej torty: vieme, kde sa preslávila, je však takmer nemožné zistiť, kto ju prvý upiekol. A to je tiež prípad Red Velvet torty – tiež vieme „iba“, kde sa preslávila. Ste zvedavý?

Rozmach tejto červenej nadýchanej krásky s plným bielym krémom sa začal v USA začiatkom 20. storočia. Ak by sme chceli byť presnejší, bolo to v rozmedzí rokov 1920 – 1930. Svoje miesto si vydobyla najmä vo vyhlásených luxusných hoteloch.
Niet sa čomu čudovať, Red Velvet torta je naozaj elegantná, výnimočná, krásna. A pokojne si doplňte ďalšie prívlastky. Aj to je dôvod, prečo si Red Velvet vyberá mnoho budúcich manželov ako svoju svadobnú tortu (sladkosti pre hostí ju tiež majú v ponuke).
Azda celá Amerika ju v tomto období poznala najmä ako „Waldorf Red Cake“. Prečo? Dôvod je prozaický, postaral sa o to jeden z najvychytenejších receptov a zároveň spôsobov servírovania doplnený vyhláseným menom hotela. Môže ta to hotel honosný hotel Waldorf Astoria v New Yorku.
Red Velvet torta ako americký fenomén
To, že sa Red Velvet torta stala v USA fenoménom však neznamená, že jej korene nesiahajú do iných krajín či regiónov sveta. Každopádne, keď sa jedno americké vydavateľstvo začalo podrobne zaoberať Red Velvet tortou, pri vydávaní svojej knižky zistilo, že v roku 2013 by ste našli tento legendárny dezert až v 4,1 % všetkých menu amerických reštaurácií, bistier či kaviarní. Celkom slušné číslo, čo poviete?

Svoj podiel – a zrejme nie úplne malý – na tom mala tiež známa speváčka Jessica Simpson, ktorá si ako svoju svadobnú tortu v roku 2002 vybrala práve Red Velvet. V USA sa Red Velvet torta stala takým hitom, že s touto príchuťou robili aj iné dezerty a pokrmy, napríklad lievance, sušienky alebo dokonca nápoje, ako Red Velvet Latté.
Odkiaľ sa berie červená farba Red Velvet dezertov?
V prvom rade si však Red Velvet torta podmanila svet vďaka svojmu chuti a výzoru. Krásny kontrast sýtočervenej farby s bielou pôsobí jedinečne. A najmä pôsobil jedinečne – v čase, keď ostatné torty boli zvyčajne žlté či hnedé, Red Velvet torta vyzerala úplne inak, krajšie, výnimočnejšie.
Odkiaľ sa však berie červená farba v korpuse Red Velvet torty? Zrejme mnohí odpoviete: „Farbivo.“ Áno aj nie. Červené farbivo sa používa – i my ho používame – aby sa červená farba Red Velvet torty ešte zvýraznila.

Ak sa však dodrží originálna receptúra na Red Velvet tortu, korpus získa červenú farbu prirodzene. Ako je to možné? Chémia. Chemická reakcia, ktorá zafarbí tortu na červeno, vznika pri kombinácii troch základných surovín: kakao, cmar a ocot, konkrétne kakaa a kyselín.
Čím vás očarí naša Red Velvet Torta
Hoci niektorí z vás vďaka našim Valentínskym špeciálom mali možnosť už ochutnať Red Velvet tortu či cupcake z dielne sladkosti pre hostí, tentokrát je zaradená do ponuky nastálo. Tešiť sa môžete na nadýchaný červený korpus, ktorý je skutočne zamatový. Ľahký ako obláčik, zároveň však s nezameniteľnou chuťou.
Pýtate sa, či korpus Red Velvet torty chutí čokoládovo kvôli pridanému kakau? Nie, vôbec, má svoju jedinečnú chuť. Doplnená je tiež pomerne výrazným krémom – v našom prípade ide o kombináciu cream cheese, mascarpone a smotany. Toto spojenie robí z torty lahodný dezert, ktorý vyzerá skutočne vznešene.

Red Velvet torta v našej ponuke má priemer 22 cm a minimálnu hmotnosť 1 500 g. Svojimi proporciami je stavaná na to, aby ste ju ľahko nakrájali na 12 porcií. Je však taká dobrá, že sa pokojne môže stať, že každý bude mať chuť na dva kúsky. Je dobré s tým počítať.
Okrem torty máme aj Red Velvet cupcake
Red Velvet tortu v našej ponuke sme tiež doplnili balíčkom 6 ks Red Velvet cupcakov. Rovnaký recept na korpus i krém, trošku však iný pomer a usporiadanie hlavných zložiek dezertu. Pre skúsených vychutnávačov dezertov tak nebude prekvapením, že cupcake bude v porovnaní s tortou chutiť mierne inak hoci je receptúra identická.

Naše 6-kusové balenie Red Velvet cupcakov je ideálne na firemné eventy, výborne sa tiež hodí aj do svadobných candy barov. Krém z mascarpone, cream cheese a smotany totiž drží tvar, aj keď je už istý čas mimo chladničky. Mimochodom, Red Velvet dezerty z našej ponuky odporúčame skladovať pri teplote 1 – 4 °C. A čomu dáte tentokrát prednosť vy, objednáte si Red Velvet tortu alebo 6-kusové balenie Red Velvet cupcake?
Nech je ako chce, všetko nájdete v našom e-shope s dezertmi www.sladkostiprehosti.sk.